Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Tokaji Aszú

Tokaji Aszú információk

A Tokaji Aszú Tokaj-Hegyalja jellegzetes borkülönlegessége. Nevét az aszúsodási folyamat után kapta, amit más néven nemesrothatásnak is hívnak, melyet a Botrytis cinerea (szürkepenész) penészgomba idéz elő.

A tökéletes aszú megérését természetesen a klíma is nagyban befolyásolja, hosszú meleg ősz után a legkiválóbb a termés, a szüretelés általánosan október és december között zajlik. A csapadékos időszakban felrepedt szőlőszemeket könnyen megtámadja a szürkepenész, mely következtében beinduló penészesedés folyamata az időjárás szárazabbra fordulásával, a csapadékmennyiség csökkenésével a szürkerothadás úgynevezett nemesrothadásba vált. Ennek a folyamatnak az eredménye a szőlőszemek aszúsodása, az aszúbor születésének első lépése.

Az aszú készítése

A szőlő szüretelésekor az aszúszemeket egyesével, kézzel szedve válogatják ki, amiből aszútésztát készítenek. Egy gönci hordónyi (136 l) borhoz vagy musthoz annyi puttony mennyiségű aszútésztát adnak, ahány puttonyos bort szeretnének belőle készíteni. A puttonyok száma 3-tól 6 puttonyig terjedhet. Ezt 12-48 órán keresztül rendszeres keverés mellett ázni hagyják. Az áztatás végére a bor felszínére emelkedő aszútésztát eltávolítják, majd az így kapott nedűt borospincékben tárolják. Palackozás előtt legkevesebb 3 évig a pincék hűvösében érnek össze az ízek, hogy végül asztalunkra kerüljön egy kellemes vacsora kísérőjeként.

Az aszúbor világviszonylatban is egyedülálló speciális változata a Tokaji Esszencia. Az aszúszemek saját súlya alatt lecsöpögő, mézédes nektárt nevezik így, mely szinte szirupos állagával és alacsony alkoholtartalmával keresett borkülönlegesség világszerte.

Szepsi Laczkó Máté, az aszúbor atyja

A legenda szerint az első aszúbort Szepsi Laczkó Máté református lelkész készítette Erdőbényén Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony megrendelésére. A hagyomány szerint abban az évben, 1560-ban a török támadások miatt nem tudtak időben szüretelni a Lorántffy-bitrok Oremus-dűlőjén, csak novemberben tudták betakarítani a termést.

Az ezekből a túlérett, aszúsodott szemekből készült bort használták miseborként is, aminek különleges, a megszokottnál édesebb, gyümölcsösebb ízére Szepsi Laczkó Máté lett figyelmes, majd később ő volt az is, aki először leírta az aszúbor készítésének folyamatát. A különleges nedűből a fejedelemasszonynak is ajándékozott húsvéti bor gyanánt, ami osztatlan sikert aratott az udvarban, ezzel elindítva a Tokaji aszú máig töretlen sikertörténetét.Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Júl 16

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Júl 16

Bartók Fesztivál
BARTÓK ÉS BACH – NYITÓKONCERT
Szombathely

Júl 17

CAMPUS FESZTIVÁL DEBRECEN
Az ország egyik legnagyobb nyári könnyűzenei rendezvénye! A legismertebb hazai és külfö.........
Debrecen

Fizetett hirdetés

MegosztomLátnivaló kereső Dunakeszi

Partnereink
Facebook